Sunday, June 13, 2010

-kEbaHAgiAAn-

salam

take a break.. bru jer hbs buat latihan killer subject esok(物理化学-phsical chemistry).. actually exam start dri minggu lepas lg... hri khamis dn jumaat lepas dh hbs 5 papers. Alhamdulillah sya rsa sgt yakin dgn jwpan for 5 subjects yg lpas.. but for esok(isnin) smpailah hri rabu ni ade lg 7 papers.. uhuhuhu T.T.. jeles sgt dgn kwn2 yg kat kolej lain ade 9 papers je.. sya plak ade 12~ tpi still bersyukur sebb waktu 3rd year(thun lepas) i got 15 papers all together... lg bnyak x thn smpai smbil study smbil melalak nk release tension huhuu~

mcm2 yg berlaku dlm diari hidup kebelkngan ni.. good news CONGRATS for my 4th sis regarding her wedding ceremony( yg x thn tuh khwin wktu 1st day exam T.T).. to sis hope u will be ready to become a solehah wife that can give comfort and support ur hubby.. semoga dpt membentuk keluarga qurani yg melahirkan zuriat soleh solehah \(^.^)/..

'Di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ia menjadikan untuk kamu pasangan dari jenis kamu sendiri untuk kamu tinggal tenteram di sampingnya dan dijadikan di antara kamu kasih sayang dan belas kasihan. Semuanya itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang berfikir. '

(ar-Ruum:21)

Jika ditnya semua nk kahwin.. siap excited lg cerita psal kahwin sana sini.. tpi sedrkah kita perkhwinan buknlah sesuatu hal yg remeh temeh.. Sebagai Nizamul Hayah (peraturan hidup) yang syamil (lengkap) dan sempuma, yang merangkumi pembentukan masyarakat yang sejahtera, Islam telah menetapkan peraturan peraturan perkahwinan dan perjalanan keluarga dengan sempuma. Peraturan ini tidak hanya berbentuk undang-undang tetapi juga menerusi pembentukan rasa tanggung-jawab dan menghormati nilai-nilai akhlak yang dibina menerusi kesedaran beragama yang dipupuk menerusi pendidikan. Kesempurnaan undang-undang yang mengawal perjalanan keluarga tidak mencukupi bagi menjamin ketenteraman keluarga itu. Keluarga mesti disusun dan dikawal oleh rasa tanggungjawab dan menghormati nilai-nilai akhlak Islamiyyah. 

Realitynya nowadays masyarakat kita masih menganggap perkahwinan itu suatu ikatan suci, tetapi minat untuk mempertahankan kesucian itu makin berkurangan dengan berkembangnya maksiat dan lumrahnya perzinaan. Lebih-lebih lagi perzinaan yang berlaku di kalangan ora ng yang sudah beristeri atau bersuami. Kerana itulah maka tujuan perkahwinan untuk menjaga kesucian (Iffah) tidak sangat diperhitungkan oleh banyak kalangan masyarakat kita. Kebnyakkan hnya memikirkn tentg keseronokkkan perkhwinan semata2.. 

So sebelum fikir sgt jauh carilah dulu bhagia dgn pencipta kita. Cinta Allah adlh cinta hakiki. Sya lebih suka mengutamakn keluarga coz simply family is everything for me.Jika sya ditnya tentg perkhwinan sya biasnya lebih suka mengelak kerna i know my love right now is for my MOM and DAD, and FAMILY..  but anyway bahagia  sebenarnya ada dalam hati dan perasaan manusia. Oleh itu sucikanlah hati, tingkatkan iman dan jadilah insan yang bertaqwa.

(nk smbung study balik.. wish me luck exam.. semoga dipermudahkn Insya-Allah)

18 comments:

建月 said...

你不能改變容貌~~但你可以展現笑容................................................................

佐蓁 said...

Pay somebody back in his own coin.................................................................

皓云皓云 said...

死亡是悲哀的,但活得不快樂更悲哀。......................................................................

祐白祐白 said...

Poverty is stranger to industry.................................................................

雲亨雲亨雲亨 said...

It takes all kinds to make a world.............................................................

江冠彭珮李佳宏陽筠 said...

教育的目的,不在應該思考什麼,而是教吾人怎樣思考............................................................

于倫 said...

快樂不需要理由-及時行樂..................................................................

穎翰翁穎翰 said...

請繼續發表好文!加油加油加油!.......................................................

陳佑發 said...

友誼能增進快樂,減少痛苦............................................................

原秋原秋 said...

臨淵羨魚,不如退而結網。............................................................

吳庭 said...

好文章就值得回響,如果可以常常看到您的更新,應該是件很幸福的事情~~...............................................................

陳佑發 said...

祝福你人氣不減ˊˇˋ.................................................................

鄭美玉 said...

人應該做自己認為對的事,而不是一味跟著群眾的建議走。..................................................

謝翁穎翰毓珍 said...

良好的開端,已是成功的一半。.......................................................

宛淑芳真 said...

認清問題就等於已經解決了一半的問題。............................................................

鄭雅雯 said...

一個人的際遇在第一次總是最深刻的,有時候甚至會讓人的心變成永遠的絕緣。............................................................

黃子黃麗旺軒 said...

生命就像騎單車一樣,除非你停止踩踏板,否則不會掉下去。......................................................

316 said...

唯有穿鞋的人,才知道鞋的哪一處擠腳......................................................................

Post a Comment